Trivsel- och ordningsregler

Det här bör du veta om föreningens ordningsregler.

Ansvar för ordningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också trivsel- och ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller både bostadsrättsinnehavare och föreningens egna hyresgäster. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om medlem/hyresgäst ska få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Först måste styrelsen uppmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.

Frågor

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

1. Om allmän aktsamhet
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

2. Om säkerhet
a. Kontrollera att ytterdörrar i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
b. Lämna inte källardörr olåst.
c. Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare.
d. På grund av brandrisk och trappstädning är det inte tillåtet att lämna några personliga föremål i korridorer, trapphus eller på andra allmänna utrymmen. Det gäller även barnvagnar, om styrelsen inte gett tillåtelse för detta.
e. Det är inte tillåtet att förvara sopor i trapphuset.
f. Reklamblad, gratistidningar m.m. ska inte slängas på eller under postfacken utan det ska slängas i sopkärlet för tidningar.
g. Rökning är inte tillåtet i trappor, portgångar eller andra allmänna utrymmen.

3. Tvättstuga
Det är endast tillåtet att tvätta på anslagna tider, detta för att störa de boende ovanför tvättstugan så lite som möjligt. Bokning sker på bokningstavla med kolv tillhörande lägenheten. Efter varje tvättid ska det se rent och snyggt ut.

4. Cyklar, mopeder, barnvagnar
Cyklar och mopeder ska förvaras i cykelstället och inte ställas utanför porten eller i trapphuset. Barnvagnar ska förvaras i lägenheten, om inte tillåtelse att förvara dem i trapphuset har getts från styrelsen.

5. Gården
a. Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar m.m. samlas ihop efter dagens slut.
b. Var försiktig med våra träd och rabatter, det är inte tillåtet att plantera eller bygga om på gården utan styrelsens tillstånd.
c. De gemensamma utemöbler och grillen som föreningen har införskaffat ska självklart användas med försiktighet. Efter användning ska allt ställas tillbaka till sin plats och rengöras.

6. Avfallshantering
Vi har källsortering till viss del och det är viktigt att alla följer anvisningarna på kärlen om vad som får slängas i varje sopkärl.  Sopor som inte sorteras i något av kärlen (t.ex. elektronik, kemiskt avfall, krukor) ansvarar var och en själv för omhändertagande av. Är ett kärl fullt, läggs soporna i sopsäck som finns att hämta i källaren. Sopsäcken ställs sidan om sopkärlet. Om möjligt, vänta att kasta avfallet tills efter nästa tömning då extra sopsäckar kostar föreningen/(er) extra. Om sopkärlen inte går att stänga kommer soporna inte att hämtas, utan ny tid måste bokas mot en extra kostnad som belastar föreningen/(er).

7. Källare
I källare får endast personliga tillhörigheter förvaras på avsedd plats. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källare.

8. Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t.ex. i trapphus och tvättstuga. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl. 22:00 på kvällen till kl. 07:30 på morgonen. Hög ljudnivå får inte förekomma mellan kl. 22:00 och 07:30. Har du planerat fest så informera gärna grannarna i god tid innan.

9. Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke.